Runt hörnet

I lördagsmorse vaknade jag rättså tidigt. Tog min promenad och hade kameran med! Så nu ska jag visa hur vackert det är runt hörnet hemma hos mig.
176119-19176119-20

Skogsstig (räknas det som skogsstig när det finns lampor?) där man möter många motionärer, hundar och sniiiiglar. Oöäk.

176119-20

Vy ut över Hammarsjön

176119-21176119-22

Den där blomman vet jag inte riktigt vad det är, men vacker är den. Eller egentligen är det ett träd som bågnar av tyngden av alla blommorna!

Jaha, så här ser det ut nära mig. Hur är det hos er?

Fläskfilé med gorgonzolasås

Har precis diskat efter kvällens matlagning. Så sjuuukt gott var det så jag måste delge er receptet! Håll till godo.

4 personer
100 g gorgonzola
200 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
2 msk smör eller margarin
salt och peppar
3 dl matlagningsgrädde

Strimla fläskfilén. Skala vitlöken. Smält matfettet i en stekpanna. Bryn köttet, pressa över vitlöken, salt och peppra.
Skär osten i mindre bitar och lägg den i en kastrull och låt smälta på svag värme. Tillsätt grädden, rör om, koka upp och smaka av med salt och peppar.
Blanda i den brynta fläskfilén i såsen.
Servera med t ex klyftpotatis.

Så enkelt och snabbt att göra! Och så gott! Osten är väldigt lätt att bränna vid, bara så att ni vet...

Vikvägg

Sofia ville ha lite bilder "hemma hos" och jag har inte så mycket att visa, ingen shabby chic, engelsk, dansk, eller nån annan stil. Möjligen scabby chic. Min lägenhet är i alla fall min lägenhet och i dag tänkte jag visa min vikvägg. När man bor i en rättså fyrkantig etta utan någon tillstymmelse till sovalkov eller liknande så tycker jag att det är svårt att veta var man ska placera sängen utan att den ska bli helt i ögonfallande. Som tur är har jag en händig man som kunde hjälpa mig att göra en vikvägg (om sanningen skall fram gjorde han den och jag "hjälpte" honom = jag fick göra kvinnogörat vilket är måla och sy och stryka). 

Väggen är i tre delar med furstomme som är vitlaserad. I ramarna är det ett vitt, glest linnetyg. Helt ihopfällbar vilket är praktiskt när man skall flytta på den. (Men den kräver en stor bil märkte vi)

image16
Bild "från rummet". Sängen står till höger bakom skärmen längs med väggen.

image17
Detaljbild från sänghållet.
 
Träramen är falsad på baksidan där vi fäste tyget med häftpistol. Sen skruvade vi (Johan) fast en list.

Jaha, en liten detalj från mitt hem.

Lampor

image15

Jag har köpt två nya lampor. De står i mitt stora fönster. Egentligen är de lite för små för ett så stort fönster men jag gillade dem.


För övrigt rullar mitt liv på och snart är även denna måndag slut. Om 10 dagar kommer Johan hem från Hilleröd, jag räknar ner!


Tänder och steg

I dag har varit en tanddag. Imorse var jag hos tandläkaren, eller egentligen var det en tandhygienist tror jag. Det gick bra. Ett hål som knappt är nått hål och det såg likadant ut för 1,5 år sen så vi gjorde inget med det. Lite tandstensborttagning också bananlack. Hatar bananlack.

Nu i eftermiddag åt jag ett choklad för att fira att jag varit hos tandis och inte ska dit igen förrän om 1,5 år. Det var en fransk nougat. Mmm, så goda de är. Men denna var lite hård så när jag bet av en bit slogs liksom framtänderna ihop så nu tror jag att jag har fått en liten flisa på en av nedertänderna. Försökte fila bort den men har inte lyckats än. Det gör inte ont men jag är rädd att det inte är så bra. Framför allt är det grymt störigt och tungan är där och känner hela tiden. Ska man bara låta det va och vänta med det i 1,5 år eller borde man göra nått åt det?

I dag har jag tagit personligt rekord i antal steg (sen jag fick min stegräknare). 20 651. Noteras kan att en i mitt lag har 28 201 som stegsnitt/dag... Hmm, har jag hamnat i fel lag eller?

After Eight-kaka

Jag åt en kaka för några dagar sen, den var supergod så jag var tvungen till att göra den i helgen. Tänkte dela med mig av receptet. Jag kan rekommendera att ha den lite längre i ugnen första omgången alternativt ha en större form. Jag gjorde inget av det...

image14

Ingredienser:
100 g margarin
100 g mintchokladkakor, t ex After Eight
2 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2½ msk kakao
1½ tsk bakpulver
Glasyr:
150 g mintchokladkakor, t ex After Eight

1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret i en kastrull på svag värme.

2. Drag kastrullen från värmen och bryt ner mintchokladkakorna. Låt smälta och rör om till en jämn smet.

3. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan chokladblandningen. Rör om noga!

4. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Häll ner blandningen i chokladsmeten. Häll upp i formen och grädda i 18 minuter i 175 grader.

5. Ta ur kakan ur ugnen och täck med mintchokladkakor. Grädda ytterligare 5 minuter för att mintkakorna ska smälta och bred sedan ut dem så att de täcker kakan.

6. Låt stelna och svalna (väldigt viktigt) och ta sedan försiktigt bort formens kant. Förvara svalt!

(om ni undrar varför all texten är centrerad så undrar jag detsamma)